Robespierre

  1. Mer om
Robespierre

Robespierre Vi introdusererMaximilien François Marie Isidore de Robespierre var en fransk revolusjonær, advokat og jurist. Han var et viktig medlem i Comité de salut public, på norsk ofte oversatt til Velferdskomitéen, som ledet Frankrike under skrekkveldet Maximilien Robespierre var en fransk advokat og revolusjonær politiker under Den franske revolusjon. Han blir gjerne ansett som Frankrikes faktiske leder i Maximilien François Marie Isidore de Robespierre (født 6. mai 1758 i Arras, henrettet 28. juli 1794 i Paris) var en fransk revolusjonær, advokat og jurist Fra juni 1793 til juli 1794 gjennomførte den ytterliggående franske revolusjonslederen Maximilien De Robespierre (1758–1794) et jernhardt diktatorisk styre Maximilien Robespierre er den enkeltperson som i samtid og ettertid i størst grad symboliserer terroren under den fran- ske revolusjon

Man skulle ikke lenger ha jury ved revolusjonsdomstolene. Den anklagede skulle ikke få innkalle egne vitner, eller ha advokat.

https://odertal.info/6456.php

Dommerne hadde to valg: Frifinnelse eller fellende dom. Hans anklager rammet de folkevalgte i stort monn, men denne gangen valgte de ikke å bøye seg. De tok til motmæle, og møtet måtte avbrytes uten noen form for vedtak.

Dagen efter offentliggjorde Saint-Just i Nasjonalkonventet navnene på de anklagede, som Robespierre i sin tale dagen før ikke hadde navngitt. Men denne gang vedtok Nasjonalkonventet at Robespierre skulle arresteres. Robespierre og hans tilhengere søkte tilflukt hos bystyret i Paris kommunen, som var like radikale som jakobinerne.

Men bygningen ble stormet, og jakobinerne arrestert. Han begynte der i 1769. Det vil si hans dødsår. Le Comité de salut public Velferdskomiteen, år II.

Bibliothèque nationale de France, Paris. Den franske revolusjon[ rediger rediger kilde ] George Cruikshanks «De radikales våpen» fra 1819 er en satirisk framstilling av det franske skrekkveldet under Robespierre. Maximilien de Robespierre ble innvalgt som en av åtte representanter for Tredjestanden i Artois til Estates-General, Frankrikes stenderforsamling, i 1789.

Han sluttet seg tidlig til Samfunnet konstitusjonens venner Jakobinerklubben. Radikaliseringen og brutaliseringen av fransk politikken ville kanskje heller ikke ha funnet sted uten krigen som ble ført mot Frankrike siden 1792 av Østerrike og Preussen og senere Storbritannia, og uten de indre opprørene som fant sted i landet. Historikeren Gerd van den Heuvel ser derimot hen mot sosialpsykologiske årsaker. Den politiske terroren[ rediger rediger kilde ] Den politiske terroren hadde til formål å sikre politisk enhet blant befolkningen så revolusjonen, regjeringen og dens velferdsutvalg ikke møtte motstand i oppbyggingen av Frankrike som republikk.

Revolusjonen

Den politiske terroren medførte store utrenskninger i parlamentet på begge de politiske fløyene og at Robespierre fikk stor makt. Han bygde sin makt på de radikale revolusjonære partiene jakobinerne og La Montagne. Men heller ikke de gikk fri for utrenskningene.

Dessuten ble de ofre for utrenskningen etter Robespierres fall. Sanskulott av fransk sansculotte, «uten knebukser», revolusjonær proletar fra den franske revolusjonen, iført vide langbukser i motsetning til aristokratenes knebukser. Maleri fra 1792 av Louis-Léopold Boilly 1761—1845. Han syntes å være innelukket i sin egen revolusjonære boble, besatt av frykten for republikkens fall, slik romerne opplevde det på slutten av den romerske republik­ken.

Samtidig så han ethvert avvik fra den rette lære som forrædersk den som ikke er med oss, er mot oss; det finnes bare to typer borgere, de gode og de onde.

Maximilien Robespierre

Ifølge Schmidt forsvant han således inn i en form for autisme. Det var kun i den siste måneden av sitt liv at han fungerte som en slags diktator, men selv da trakk han seg tidvis tilbake. På dette tidspunktet tok terroren og frykten for konspirasjoner som angivelig ble styrt fra utlandet, fullstendig av. Bare i Paris ble hele 1251 personer henrettet i løpet av halvannen måned — fra 10.

På et vis fikk Robespierre endelig rett: Hans motstandere konspirerte mot ham og fikk ham giljotinert 9. Schmidts belegg for at Robespierres fanatisme ikke bare var forankret i Rousseaus filosofi, men også i romerske og til dels greske kilder er overbevis­ende og tankevekkende.

Robespierre var selv kald, humorløs, ensom og vanskelig å like. Han hadde få venner og giftet seg aldri, til tross for stadige tilbud fra kvinner han ikke kjente.

Georges Danton Det grove synet på Robespierre var at han "ikke kan knulle og penger skremmer skinnet fra ham".

Maximilien Robespierre Store norske leksikon

Avhending av Girondons Robespierre tilbrakte første halvdel av 1793 med å planlegge mot Girondins, hvis talere fortsatt dominerte nasjonalkonvensjonen.

Våren 1793 tok Robespierre denne kampen til Jacobin-klubben hvor han oppfordret folket til å iverksette tiltak mot Jacques Brissot og hans etterfølgere. Denne oppviglingen lønnet seg juni 2nd da et opprør av nasjonalgarden og sans culottes tvang utvisning av 29 Girondin-varamedlemmer fra konvensjonen.

Last ned også: Promper slim

Selv om Robespierre hadde spilt en viktig rolle i å ordne dette, hevdet han det senere som et uttrykk for den populære viljen. Da hans girondinistiske opposisjon var borte, begynte Robespierres innflytelse å øke. I slutten av juli 1793 vant han valg til komiteen for offentlig sikkerhet CPS og ble komiteens talsmann på gulvet i konvensjonen.

Verdivurdering bil

Men selv om de ikke var likeverdige statsborgere, var kvinnene en viktig del av revolusjonen. I oktober 1789 marsjerte en gruppe rasende kvinner fra Paris til Versailles for å protestere mot høye brødpriser. De dårlige tidene i Frankrike hadde gjort det vanskelig for folk å få tak i nok mat, mens kongen levde i sus og dus på Versailles.

Maximilien de Robespierre Wikipedia

Resultatet av kvinnemarsjen til Versailles var at kongen og dronningen ble tvunget til å flytte fra velstanden i Versailles til fattige Paris. This biography focuses on Robespierre's formative years and the development of an iron will in a frail boy conceived outside wedlock.

Les mer "Peter McPhee seeks to get under the skin and into the mind of Robespierre, juxtaposing personal and political factors in a gripping narrative.

Har du lest dette? Avesta atv

ROBESPIERRE Relaterte emner

Bakgrunn[ rediger rediger kilde ] Maximilien var eldste av fire barn av advokaten François de Robespierre og Jacqueline Marguerite Carraut, og han var bror til Augustin de Robespierre og Charlotte Robespierre. Familien stammet på farssiden fra Irland. Moren var datter av en velstående brygger. Han hadde av ukjente årsaker reist fra Arras noen år tidligere og var bare tilbake helt sporadisk. Han begynte der i 1769.

ROBESPIERRE Kommentarer:
Rapportert den Robespierre
Larsen fra Tønsberg
Se over min andre nyheter. Jeg har bare en hobby: Küsten- und Ozeanrudern. Jeg nyter lese tegneserier mekanisk.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net