Astrid Ferner

  1. Mer om
Astrid Ferner

Astrid Ferner Ingen forpliktelserAstrid Maud Ingeborg Ferner, prinsesse av Norge, er kong Olav V og kronprinsesse Märthas andre datter, og kong Harald Vs søster. De første årene av kong Olavs regjeringstid bisto prinsesse Astrid sin far med representasjonsoppgaver og var landets Astrid Maud Ingeborg Ferner, prinsesse av Norge, (født 12. februar 1932) er kong Olav V og kronprinsesse Märthas andre datter, og kong Harald Vs søster Prinsesse Astrid, fru Ferner ble født 12. februar 1932 på Solbakken ved Skøyen i Oslo. Hun er nest eldste barn av Kong Olav V (1903-1991) og Prinsesse Astrid, fru Ferner, født 12. Datter av Kong Olav og Kronprinsesse Märtha Prinsesse Astrid, fru Ferner ankommer festmiddagen i Operaen i anledning kongeparets 80-årsfeiring

Men starten på det som senere skulle bli et langt ekteskap var alt annet enn ukomplisert.

Strikket barnebunad

Da prinsesse Astrid i 1960 ville forlove seg med Johan Martin Ferner så kong Olav seg nødt til å be statsminister Einar Gerhardsen om råd. Her fra feiringen av hennes 70 års dag.

Astrid, fru Ferner Wikipedia

Foto:Nils Bjåland, Ferner hadde nemlig vært gift en gang allerede, noe som vakte oppsikt spesielt i kirkelige kretser.

Fra 1953 til 1956 var han og billedkunstneren Ingeborg «Bitte» Hesselberg-Meyer 1931-1997 et ektepar.

https://odertal.info/arket.php

Kong Olav V var enkemann da han i 1957 tiltrådte tronen, og hans eldste datter, prinsesse Ragnhild, bodde i Brasil. Bak Lokstallen, som man kan se på som en slags moderne «veikro», står Benedikte Ferner 57 og den britiske kokken Philip Womersley 43.

Har du lest dette? Engelsk til norsk translate

Prinsesse Astrid var med på signingsferden i 1958, og en tur til Nord-Norge i 1959. Hun var også med på Olav Vs første statsbesøk i Danmark høsten 1958. Samme år var hun kongehusets representant ved 100-årsjubileet for delstaten Minnesota og ved verdensutstillingen i Brussel.

Kong Haralds OL

Under statsbesøk på Det kongelige slott var hun ved flere tilfeller vertinne. Prinsesse Astrid ble i november 1959 forlova med Johan Martin Ferner, etter at de hadde kjent hverandre i flere år.

I flere år hadde Prinsessen sitt eget keramikkverksted. De siste årene har hun drevet med porselensmaling, og hun har gitt bort mange av arbeidene sine i gaver til familien.

Seiling, Fredrikstad Seilforening Råsterk Fredrikstad

Johan Martin Ferner døde 24. Fordi Ferner var fraskilt, skapte forlovelsen reaksjoner og debatt både på politisk hold, i kirken og i pressen. Biskopen i Oslo, Johannes Smemo, nektet å vie fraskilte, men den mer liberale biskopen i Nidaros, Arne Fjellbu, påtok seg oppdraget i stedet. Ifølge Trond Norén Isaksens biografi om prinsesse Astrid fra 2007 nektet opprinnelig menighetsrådet i Asker brudeparet å bruke Asker kirke til bryllupet, men vedtaket ble overprøvet av Kirkedepartementet.

Velkjent er ellers historien om da sognepresten i Asker sørget for at døren til sakristiet var låst, noe som medførte at biskop Fjellbu ikke kom inn og måtte kle seg om i selve kirkerommet. Ekteskapet beskrives ellers som svært godt og lykkelig.

Prinsesse Astrids ektemann er død

Isaksen skriver i nekrologen i Aftenposten 2015 at «Mye av motstanden mot at kongelige giftet seg såkalt borgerlig på 1950- og 1960-tallet skyldtes frykten for at de inngiftede skulle bli en halvadel. Gjennom sin nærmest selvutslettende diskresjon og lojalitet har også Johan Martin Ferner sin del av æren for kongehusets sterke stilling.

Johan Martin var som den eldre broren aktiv i sport, særlig i ski og seiling, men spilte også en kort stund fotball for gutteklubben Sporty. Ferner var også en seiler og tok sølv i 6-meterklassen under OL i Helsinki i 1952. Skadene stoppet meg ikke, har hun tidligere uttalt.

Til tross for ærlighet og åpenhet har Ferner-familien levd et privat liv, og det er ikke opplyst hvordan fødselsdagen feires i år. Den sportsinteresserte prinsessen vil muligens få med seg litt av den norsk innsatsen i vinter-OL.

ASTRID FERNER Relaterte emner

Motiv fra Astrids vei i Oslo, som leder fram til hennes fødested Solbakken. Foto: Roy Olsen 2014. Faksimile fra forsiden av bladet "Aktuell" 7. Hun ble født på Solbakken på Skøyen, der foreldrene leide bolig etter brannen på Skaugum i 1930. Da hun var et halvt år gammel kunne de flytte inn på Skaugum igjen, og hun tilbrakte sine første barneår der. I 1937 begynte hun på «prinsesseskolen» som kronprinsesse Märtha hadde oppretta på Skaugum for Astrids eldre søster Ragnhild 1930—2012.

ASTRID FERNER Kommentarer:
Rapportert den Astrid ferner
Enger fra Hammerfest
Siste nytt: min andre innlegg. En av mine hobbyer er Halbmarathon. Jeg nyter lese om Norge ærlig talt.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net