Hvem Skrev Ja Vi Elsker

  1. Mer om
Hvem Skrev Ja Vi Elsker

Hvem Skrev Ja Vi Elsker Låse oppJa, vi elsker dette landet er Norges nasjonalsang. Den ble gradvis den mest anerkjente av de norske nasjonalsangene før den ble vedtatt som nasjonalsang Ja, vi elsker dette landet For annen bruk, se Ja vi elsker (andre betydninger Dagens versjon av sangen forelå i først 1869. Melodien som er skrevet av Bjørnsons fetter Rikard Nordraak, ble trolig skrevet i Sangen omtales som Norges nasjonalsang, men har faktisk aldri Bjørnson fortsatte å skrive på Ja, vi elsker i mange år, litt her og der, mellom 1859 og 1869. I 1863 ba han fetteren sin, komponisten Rikard

Ikke minst er det unikt i internasjonal sammenheng med tanke på nasjonalsanger, legger hun til. Så, hvor mange av versene kan du?

Bjørnstjerne Bjørnson

Denne åndshistoriske bevegelsen utviklet seg snart til nasjonal romantikk. Og den ble en viktig del av den norske nasjonsbyggingen, som etter hvert skulle bidra til å etablere forestillingen om Norge som en egen, selvstendig nasjon. I dag har begrepet nasjonalisme en negativ klang, med assosiasjoner til mer autoritære samfunn. Slik var det ikke på 1800-tallet.

Ja, vi elsker dette landet (Norges nasjonalsang)

Snarere tvert imot. På 1800-tallet var begreper som «nasjon» og «nasjonalitet» og «norsk» honnørord, som inkluderte fedrelandskjærlighet og ikke minst frihetskamp fra andre undertrykkende nasjoner — en frihetskamp det faktisk var verd å kjempe for og å dø for. Den sa han imidlertid fra seg da Stortinget for tredje gang stemte imot forslaget om å gi Alexander Kielland slik statslønn. Fram til 1872 skrev Bjørnsom først og fremst bondefortellinger og historiske dramaer, men også kjente dikt som "Ja, vi elsker".

Unnspilt i Oslo i april i 1949.

Spør en forsker: Hvorfor har vi nasjonalsanger?

Utgitt på 78-platen His Master's Voice A. Den norske studentersangforening Dir. Utgitt på 78-platen Musica A 3085. Sån skulde Fedrelandslaget stå: Et upolitisk parti med kampfront mot alle de partier, som ikke var konservative. Men slike upolitiske partier hadde vi jo før.

Siste kryssord

Vi hadde jo både høire og bondepartiet. Det er ikke lett å forklare dette. Vi får ta det en gang til: Samle folket og stålsette det. Man må ha et praktisk program, et program, som kan vinne noen tilslutning. Nei, man får begrense sig.

https://lndc.us/duromeci.php

Men omsider bestemte man sig for husfliden. På den måten kunde man få kjærringene med, og man kunde få innpass overalt. Fedrelandslaget blev organisert med en rekke seksjoner utover landet, og pengene strømmet inn. Der blev ansatt reisende sekretærer med en lønn på 250 kroner om måneden for å agitere mot arbeiderorganisasjonenes lønnede tillitsmenn, disse «betalte snyltere på arbeiderklassen». Og der blev oprettet husflidskontorer mange steder, iallfall der, hvor der var slike forretninger før, og gjerne i samme hus!

Dette kostet penger. Forretningschefer presset sine underordnede til å melde sig inn og betale kontingent; lagets sekretærer trengte sig inn i ungdomslag landet rundt og rekrutterte medlemmer ved de usømmeligste midler.

Men det strakk ikke til. Da opdaget man statskassen. Det var jo først og fremst statsbudgettet som skulde ned.

DNs helgequiz uke 19 DN

Altså søkte man statsbidrag! Fikk 100 000 kroner, og dermed var husfliden i gang. I løpet av ett år blev over 200 klæshengere forferdiget og omsatt på Oslo-kontoret. Det blir ikke så billig på denne måten; men der blir da utrettet noe. Men det er alltid vanskelig i begynnelsen. Forresten er det ikke sikkert, at disse klæshengerne blev så dyre, som jeg sier. Der kan være omsatt noen på andre steder også. Når alt kommer til alt, så koster en slik klæshenger kanskje ikke mere enn halvannet hundre kroner.

Og der kan ventes yderligere nedslag.

vi elsker» må vel også fornyes nå?

Oprinnelig var det heller ikke tanken, at man skulde gjenoprette vår handelsbalanse bare ved å selge klæshengere. Man skulde ophjelpe hjemmeindustrien i sin helhet, og i denne hensikt hadde man da satt op en liste over denslags småsaker, som, istedenfor å innføres fra utlandet, kunde og burde fremstilles i hjemmene. Det var en lang liste, og meget tankevekkende. De drar oppmerksomheten dit du vil ha den, og ingen vet det bedre enn Frp.

Da Sylvi Listhaug for noen år siden viste seg fram med et stort kors på brystet og forkynte sin kristentro, ble hun med ett episenteret for norsk samfunnsdebatt. Denne uken gikk Morten Wold all in som partiets fremste flaggbærer og dekorerte seg med både slips og lommetørkle i flaggets fargeprakt. Han har knapt fått større medieoppmerksomhet i sin tid på Løvebakken, noe han åpenbart trenger, for om ikke lenge skal både han og Helgheim kjempe om kanskje den eneste plassen Frp får på Buskerud-benken ved neste års stortingsvalg.

Det går an å anta at flaggstuntet var med et visst glimt i øyet. Det var en nydelig plass, sier Torbjørn i dag. Han peker opp mot toppen av skrenten, der det i dag ligger et bolighus. Møtte Bjørnson Hvordan det så ut her da Haldor Hop møtte en staselig herremann med østlandsdialekt i 1859, er vanskelig å forestille seg.

Men som bestefaren fortalte, så traff han selveste Bjørnstjerne Bjørnson her i bunnen av den lille skrenten. Det kunne Haldor Hop, og med hest og vogn kom dikteren og 13-åringen seg opp den lille veien til toppen av Lysthusbråtet.

Bjørnson skal ha vært over seg av begeistring over den flotte plassen med den fantastiske utsikten.

LOKKELEG Bokselskap

Dette må noteres ned, skal han ha sagt, før han satte seg ned for å skrive, med den unge Hop som tilskuer. Turbulent år Til kontrast fra idyllen på Lysthusbråtet, var 1859 var et turbulent år både for Bjørnson og det politiske Norge. Dikteren flyttet ofte, og denne våren jobbet han som både teatersjef og redigerer av avisen Bergensposten. Bjørnson var en fremstående samfunnsdebattant, og han kastet seg inn i unionsstriden og debatten om hvorvidt svenskene skulle få fortsette å ha en stattholder i Norge.

Den handler om et vanlig folk, og alle kan nok identifisere seg med den. Samtidig er den enkel, og verdiene det synges om er til enhver tid gyldige, sier Kydland. Et av de mest kjente uttrykkene i sangen er «furet, værbitt».

HVEM SKREV JA VI ELSKER Relaterte emner

Ja, vi elsker dette landet! Gratulerer så mye med dagen! I dag er det vår nasjonaldag. Norges nasjonaldag. En felles bursdag for oss alle sammen, og en festdag for det vakre landet vårt.

Hvem Skrev Ja Vi Elsker
HVEM SKREV JA VI ELSKER Kommentarer:
Rapportert den Hvem skrev ja vi elsker
Ekeberg fra Molde
jeg liker rapporterer norske nyheter i går. Les gjerne min andre nyheter. Jeg elsker absolutt Siebenkampf.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net