Fellesgjeld Bolig

  1. Mer om
Fellesgjeld Bolig

Fellesgjeld Bolig VellykketEr sameiets, borettslaget eller boligaksjeselskapets gjeld Som andelseier er du ansvarlig for å betale månedlige felleskostnader. Fellesgjelden betales som en del av felleskostnadene. Renter og avdrag blir med andre ord Fellesgjeld - til glede eller besvær? Bor du i et borettslag har du og de andre som bor der sannsynligvis et lån i banken. Du står ansvarlig for å betale ned Fellesgjeld er den gjelden som borettslaget, sameiet eller aksjeselskapet, har tatt opp for å dekke kostnader til bygging, vedlikehold eller Fellesgjeld er den gjelden som borettslaget, eller i noen tilfeller sameiet eller boligaksjeselskapet, har tatt opp for å dekke forskjellige kostnader i

Husk at du minimum må betale 100 000 kr. Unntak gjelder for nedbetaling av restgjeld under 100 000 kr.

Fellesgjeld til glede eller besvær?

Bekreftelsen sendes til oss innen den første i den måneden det er terminforfall på lånet. Når vi har mottatt din epost sender vi deg avtalen som du signerer og returnerer til oss. Du vil deretter motta en kontrakt signert av begge parter, slik at du har et eget eksemplar. Sammen med kontrakten får du faktura på avtalt beløp med forfallsdato den 20.

Fakturaen betales som vanlig, og fellesgjelden reduseres fra den første i den påfølgende måneden.

Alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skje skriftlig. De ulike eiendomsmeglerne tilbyr nå elektroniske løsninger for budgivning på sine boligprospekter. Alternativt kan du sende budskjema til megler med faks, med MMS eller på scannet inn på e-post.

Ord og uttrykk ved boligkjøp

Depositum Når du leier bolig er det vanlig å innbetale et depositum på sperret konto, til dekning av skader påført av utleie eller manglende husleieinnbetaling. Rentene på kontoen tilfaller leieboer. Dokumentavgift Dokumentavgift er en avgift til statskassen som skal betales ved tinglysing av visse dokumenter, for eksempel tinglysing av skjøte på fast eiendom.

https://lndc.us/5633.php

Effektiv rente Effektiv rente viser hvor mye lånet koster totalt, fordi den også inkluderer kostnader og gebyrer. Eierskifteforsikring Skal du selge bolig, har du ansvar i fem år etter salget for vesentlige skjulte feil ved boligen.

Dette ansvaret er objektivt, altså er du ansvarlig uten at du trenger å ha skyld i skadene. En eierskifteforsikring er en ansvarsforsikring du kan kjøpe for å sikre deg selv mot slike krav. Eierskifteforsikring formidles av eiendomsmeglere og advokater.

https://lndc.us/zubetozog.php

Fast rente Du kan du avtale fast rente på boliglånet ditt i en periode. Du kan binde lånerenten i 3 år, 5 år eller 10 år, på deler av lånet eller hele, avhengig av hvilken lånetype du har. Binder du renten på lånet ditt vil det si at du har en fast, avtalt rente som forblir den samme uavhengig av hvordan den flytende renten i markedet svinger. Fellesgjeld Fellesgjeld er gjeld som tilhører et borettslag, og alle som har borett eller andel i en leilighet i borettslaget, eier også en del av gjelden.

Dersom borettslaget da har en sikringsordning vil denne dekke de uteblitte felleskostnadene som borettslaget ikke får inn gjennom salgsinntektene fra leiligheten. Det skal være opplyst i salgsinformasjonen om borettslaget er medlem i et sikringsfond eller sikringsordning. Hvis du er i tvil så kan du sjekke med med megler eller selger, og sørge for å få det skriftlig.

Dersom du vurderer å kjøpe bolig i et borettslag med høy fellesgjeld på grunn av større vedlikeholdsarbeider, kan dette være svært positivt. Det betyr at borettslaget har et styre som er opptatt av å holde bygningsmassen ved like, noe som kommer til å gagne deg i fremtiden da boligen vil ha steget i verdi. Hvis derimot borettslaget er dårlig vedlikeholdt, bør du finne ut av hva den høye fellesgjelden skyldes og hvordan nedbetalingen er planlagt.

Det kan være at det finnes planer som gjør at fellesutgiftene vil synke eller stige over tid, eller det kan være et dårlig styrt borettslag. I salgsprospektet ligger ofte siste referat fra generalforsamlingen, og du gjør lurt i å lese disse dokumentene før du bestemmer deg.

Det kan være at det planlegges for oppgraderinger eller lignende i fremtiden, og dette kan påvirke din privatøkonomi. Husk at renten kan gå opp, og dette kan bety enda mer i utgifter for deg, enten gjennom fellesgjeld eller ditt eget private banklån.

fellesgjeld Arkiver

Det er fullt mulig å kontakte styret og spørre om hva de har planlagt ved en eventuell renteøkning, eller om felleskostnadene må økes i takt med dette. Husk også å regne på om det er inngått avdragsfrihet rentefritt lån på lånet ditt, og hva det vil bety for din privatøkonomi når avdragsfriheten oppheves.

Mistenksomt lave fellesutgifter Dersom du kommer over en bolig med mistenksomt lave fellesutgifter bør det ringe noen alarmklokker. Dessverre har det de siste årene vært flere tilfeller hvor fellesutgiftene har blitt manipulert for at boligen skal fremstå mer attraktiv enn den egentlig er. Dette gjelder spesielt for boliger som er rettet mot førstegangskjøpere som gjerne ikke har spesielt mye erfaring i boligmarkedet, eller nybygg hvor gjelden er helt fersk og ikke betalt ned på enda.

I enkelte tilfeller har boligen blitt fremstilt med veldig lave felleskostnader fordi fellesgjelden har blitt holdt avdragsfri de første årene, eller eventuelt lenger. På denne måten fremstår fellesutgiftene, som i realiteten da kun består av renter, som veldig lave. Bildet ser plutselig helt annerledes ut når avdragsfriheten oppheves og felleskostnadene skyter i været.

Vær obs på dette og be alltid om å få informasjon om rentesatsen og den økonomiske planen for borettslaget i fremtiden. I tillegg til dette har det også blitt avdekket at borettslag har valgt den renten på fellesutgiftene som er lavest i det øyeblikket de selger. Fastrente med kort bindingstid har for eksempel lavere rente enn fastrente med lang bindingstid, og den eventuelle renteendringen som da kommer senere kan bety flere tusen kroner i måneden i fellesutgifter.

Flere ganger har også anslåtte vedlikeholdsutgifter blitt stipulert ekstremt lavt, som igjen fører til at fellesutgiftene øker når boligsameiet eventuelt må ta opp mer lån enn hva som var forventet.

På den andre siden kan høy fellesgjeld bety at du ikke behøver å få tak i så mye lån på egenhånd, selv om banken alltid vil beregne fellesgjelden inn i totalprisen.

Debattforum

Selv om ikke all gjeld står på deg at mye er i fellesgjeld for eksempel er det viktig å huske at uansett om gjelden din er via borettslaget eller banken er det til slutt du som må betale den uansett. Det finnes som nevnt noen borettslag som har mulighet for individuell nedbetaling, en såkalt IN-ordning.

Dette er en fin ordning som gir deg større mulighet til å styre din økonomiske situasjon, men husk å sjekke hvor du får lavest rente over tid, det kan nemlig hende at å betale ned boliglånet først blir billigere enn å betale ned fellesgjelden. Hvis du vurderer å kjøpe deg inn i et borettslag som har vært driftet over mange år allerede vil nok fellesgjelden fremstå mer ærlig.

Nyttårsaften mat

Ved kjøp av eierbolig må du tillegg betale en dokumentavgift til staten tilsvarende 2. Husk derfor og ta høyde også for dette.

Felles for begge boformene Uavhengig av hvilken form du velger vil de være relevant hvorvidt det i nær fremtid vil være aktuelt med vedlikehold og rehabilitering. Slike arbeider finansieres ved låneopptak i borettslag, hvilket resultere i økte fellesutgifter for andelseierne.

Om IN ordning Usbl

I eierseksjonssameie er låneopptak mer komplisert, men utgiftene må i likhet med borettslag dekkes av eierne. Du bør uansett undersøke hvorvidt det er planlagt vedlikeholdsarbeider eller om det er sannsynlig at dette vil bli aktuelt.

I det mye avgjøres av styret er det viktig at du undersøker at dette er velfungerende. Be om årsberetning for de siste årene slik at du kan danne deg et bilde. Spør gjerne os i BoligAdvokat om forskjeller på eierseksjonssameie og borettslag.

Noen ganger kommer gjelden fra felleslånet som ble tatt opp for å finansiere byggingen av borettslaget, men den kan også også skyldes at borettslaget har tatt opp enda ett eller flere felleslån til å finansiere større rehabiliteringsjobber. Totalprisen på en borettslagsbolig er et innskudd pluss boligens andel av fellesgjelden. Avdrag og renter på fellesgjelden er en del av de månedlige felleskostnadene du betaler i borettslaget, med mindre borettslaget har en såkalt IN-ordning individuell nedbetaling, hvor den enkelte beboer nedbetaler sin del av fellesgjelden på den måten som måtte passe best.

FELLESGJELD BOLIG Relaterte emner

Fagartikkel Eiendomsmegler måtte erstatte fellesgjeld Eiendomsmegler hadde oppgitt feil fellesgjeld i prospektet. Kvinnen mente at megler skulle erstatte differansen. Tønsbergadvokatene hjalp til i saken. Fellesgjeld høyere enn eiendomsmegler hadde oppgitt Hun kjøpte en leilighet i et borettslag på våren. Da hun mottok selvangivelsen, så hun at fellesgjelden på leiligheten var mye høyere enn det hun hadde fått opplyst ved kjøpet.

FELLESGJELD BOLIG Kommentarer:
Forfatter om Fellesgjeld bolig
Myhre fra Hamar
Jeg trives rapporterer norske nyheter etterpå. Anmeldelse min andre innlegg. Jeg trives Boden.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net