7 Juni 1905

  1. Mer om
7 Juni 1905

7 Juni 1905 JippiUnionsoppløsningen omtaler epoken ved oppløsningen av unionen mellom Sverige og Norge, som oftest regnet fra november 1904 til 26. Unionen ble først oppløst ensidig av Norge den 7. juni 1905 og deretter formelt av begge parter den juni 1905 vedtok det norske Stortinget å oppløse unionen mellom Norge og Sverige. Det var striden om et eget norsk konsulatvesen som til slutt førte til Unionen ble først oppløst ensidig av Norge den 7. juni 1905 og deretter formelt av begge parter den Unionsoppløsningen i 1905 markerer slutten på unionen mellom Norge og Sverige som hadde eksistert siden 1814. Oppløsningen av unionen ble Den første lysande merkedagen - flaggdagen - er 7. juni 1905 då Stortinget gjorde vedtaket som innebar at unionen med Sverige var oppløyst

Unionsoppløsningen 7 juni

Michelsen og hans regjering. Gran mener lærdommen fra avisenes opptreden i 1905 bør danne utgangspunkt for en debatt om medienes samfunnsansvar i våre dager. Studerte seks aviser På et seminar for mediefolk onsdag presenterte Gran sine konklusjoner fra studiene av hovedstadsavisene Aftenposten, Dagbladet, Dagens Nyheter og Nya Dagligt Allehanda, samt de tilstøtende lokalavisene Østlendingen i Elverum og Nya Wermlands-Tidningen i Karlstad.

I «Til kjølen skilte oss ad» skriver Gran at norske aviser, i tråd med den angivelige «Nå gjælder det at holde kjæft»-oppfordringen fra statsminister Chr. Da Karl Johan døde i 1844, ble amalgamasjonspolitikken oppgitt, og forholdet mellom de to stater bedret seg betraktelig. Radikal nasjonalisme 1850-årene er betegnet som unionens lykkelige tid. Det bredte seg da en panskandinavistisk bevegelse, ikke ulik pangermanismen i Tyskland.

I denne situasjon ble det nedsatt en unionskomité med tung representasjon fra begge land. Den la frem et forslag om en tettere union med flere felles politiske arenaer, og med full likestilling mellom de to stater. Det var på dette tidspunkt det ble bestemt å reise et minnesmerke over Karl Johan i Oslo.

Rytterstatuen over mannen som førte Norge inn i unionen med Sverige er fremdeles det mest spektakulære minnesmerket i Oslo. Unionskomiteens forslag var for radikalt, og ble nå lagt til side. Den norske regjeringen sendte spørsmålet om unionsoppløsningen til folkeavstemning.

File:Stortingets møte 7. juni shishlov.info

Den ble gjennomført 13. Kravet fra den norske regjeringen var at disse punktene måtte fjernes, men det ville ikke svenskene gå med på.

https://lndc.us/jack-russell-terrier.php

Folket stemte for oppløsning 11. Nb Forslaget ble fremmet av den svenske statsminister Erik Boström i 1904. Det var nå klart for de fleste på begge sider at det gikk mot en unionsoppløsning. Spørsmålet var bare hvordan.

Unionsoppløsningen i Norge

I Norge grep Christian Michelsen tømmene. Han ble statsminister og skar igjennom ved å få Stortinget til å vedta en lov om eget konsulatvesen.

Festøya solavågen fergetider

Plassen ble utformet 1972, restaurert 1999 i forbindelse med utvidelsen av Nationaltheatret stasjon. Mot sør avsluttes plassen med trapper ned til Ruseløkkveien.

Last ned også: 28 juni 1972

Prosessen som førte fram til unionsoppløsningen er viktig for hvordan vi markerer dagen. Den norske nasjonalfølelsen, som vokste fram på 1800 tallet, var uløselig knyttet sammen med selvstendighet og demokrati.

Samtidig var man også villig til å innvilge alle andre folk den rett man krevde for sitt eget. Det norske folk har alltid hatt en opposisjonell legning.

7 JUNI 1905 Relaterte emner

Kong Oscar II abdiserte ikke, og det ble en urolig sommer med fare for krig. I juli bestemte den norske regjering at det skulle avholdes en folkeavstemning. Støttet det norske folk Stortingets beslutning om å oppløse unionen? Bare menn over 25 år hadde stemmerett. Fredrikke Marie Qvam, leder for Landskvinnestemmerettsforeningen, sendte et telegram til Stortinget: «Skal en folkeavstemning, som ligger udenfor vor forfatning, besluttes, maa kvinderne tages med.

7 Juni 1905
7 JUNI 1905 Kommentarer:
Redaktør på 7 juni 1905
Norum fra Harstad
Bla gjennom min andre nyheter. Jeg trives Autocross. jeg er glad i lese bøker likt.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net