Jens Ingvald Bjørneboe

  1. Mer om
Jens Ingvald Bjørneboe

Jens Ingvald Bjørneboe OverraskelseJens Ingvald Bjørneboe var en norsk forfatter med stor produksjon og sterkt samfunnsengasjement. Han utfoldet seg i ulike sjangre: romaner, skuespill, lyrikk, essays og artikler. Han tok opp spørsmål om «ondskap, grusomhet, rettferdighet og Jens Ingvald Bjørneboe (født 9. oktober 1920 i Kristiansand, død 9. mai 1976 på Eikvold på Veierland i Nøtterøy) var en norsk forfatter med stor produksjon Ingvald Bjørneboe (født 28. juli 1875 i Arendal, død 20. mai 1939 i Kristiansand) var en norsk skipsreder fra Kristiansand og belgisk konsul Jens Ingvald Bjørneboe var en norsk forfatter og samfunnsdebattant. Bjørneboe var utdannet billedkunstner, men etter bokdebuten i 1951 viet Foreldre: Skipsreder og belgisk konsul Ingvald Bjørneboe (1875–1939) og Anne Marie Svenson (1895–1990). Gift 1) 1945 med tyskfødte Louise

Fredag var det akkurat 100 år siden Jens Bjørneboe ble født. Min gamle venn Jens; et litterært ideal og en politisk veiviser gjennom formative ungdomsår. Jens er også hovedårsaken til at jeg i en periode definerte meg som anarkist, og fremdeles bærer på ideologiske elementer av anarkismen i min forståelse av hvordan vårt samfunn henger sammen.

Forfatter, aktivist, antroposof, pornograf; Jens Bjørneboe var alt dette og mer til gjennom en lang etterkrigstid. Men også drukkenbolt, kranglefant og selvdreper. Bjørneboe begynte smått å skrive dikt og essay, men gikk etter hvert over til å skrive romaner og dramatiseringer. Bjørneboe var også kjent som en ivrig samfunnsdebattant, og flere av hans utgivelser skapte debatt.

Personlig liv Han ble født 9. Bjørneboes personlige liv skal til tider ha vært ganske turbulent, selv om han kom fra en velstående familie. He began drinking when he was twelve, and he would often consume large amounts of wine when his parents were away.

It is also rumored that he drank his father's aftershave on several occasions.

Sin egen herre

In 1943 Bjørneboe fled to Sweden to avoid forced labor under the Nazi occupation. During this exile, he met the German Jewish painter Lisel Funk, who later became his first wife. Lisel Funk introduced him to many aspects of German culture, especially German literature and the arts. Mange av hans verk er oversatt til andre språk og har fått en større leserkrets utenfor Norge.

Nyheter dagbladet

I diktning og sakprosa gikk han blant annet til angrep på skolevesen, rettsvesen og fengselsvesen. Bjørneboe levde et turbulent liv, som ifølge biografen Tore Rem var preget av manisk depressiv sinnslidelse, alkoholmisbruk og tidvis store personlige problemer, særlig mot slutten av livet; Bjørneboe uttalte selv at han slet med «depressiv sinnssykdom» og var åpen om sin alkoholisme.

Jens Bjørneboe, – Norsk Oversetterleksikon

Under et opphold i Sverige under andre verdenskrig ble han kjent med den tyske flyktningen Lisel Funck, som ble hans første ektefelle og som fikk stor betydning for hans senere utvikling. Jonas er et offer for systemet». Det blir stadig klarere at leseren skal assosiere til Hitlers Tyskland.

I Jonas er nazismen et stort tema, og gjennom allusjonene til Čapeks bok mer enn antyder Bjørneboe at nazistiske tendenser kan finnes der man ikke skulle tro det, for eksempel i et samfunn som det norske etter annen verdenskrig. I 1976, etter Bjørneboes død, utgav og redigerte André Bjerke essaysamlingen Under en mykere himmel. Brev og bud fra en Steinerskole med tekster av Jens Bjørneboe om pedagogikk og steinerskole.

De flyttet til Enebakk og fikk tre døtre. Der skrev han boken Drømmen og hjulet 1964, som var inspirert av livet til den særpregede forfatterinnen Ragnhild Jølsen. Bjørneboe må ha opplevd et slags skjebnefellesskap med Jølsen. Årene i Enebakk var relativt rolige for Bjørneboe. En bevisst provokasjon[ rediger rediger kilde ] I denne perioden skrev han romanen Uten en tråd 1966.

Black diamond helio 116 review

Boken, som var et hastverksarbeid nedskrevet på få dager, ble utgitt anonymt, men forfatteren ble snart identifisert av Dagbladets Michael Grundt Spang som også intervjuet Bjørneboe. Han kom da med følgende hjertesukk: «Det er nokså bittert for en forfatter, dette at man arbeider og arbeider så svetten renner med seriøse ting — men så gjør man en mer lettvint sak som denne, og plutselig står hele landet i kok.

Og et knapt tiår etter Myklesaken i 1957 ble det igjen reist sak mot en norsk dikter.

https://lndc.us/giqovicu.php

Fredrik Wandrup skriver at rettssaken ble «en tragikomisk blanding av show og straffeprosess»: «Bjørneboe utnytter rollen som tiltalt til det ytterste. Harselerende og respektløs, men hele tiden ytterst korrekt og elegant, takler han påtalemyndighetene. Det lykkes forsvaret med Bjørneboe i spissen å sette hele saken i et ustyrtelig komisk skjær. I ettertid takket Bjørneboe rettsvesenet for reklamen. Han fikk så stort salg at han hadde råd til å kjøpe et lite hus til seg og familien i Billingstad i Asker.

Rettssaken inspirerte til essayet Istedenfor en forsvarstale samt en rekke artikler der han gjorde narr av rettsprosessen.

https://lndc.us/fasagi.php

Han skrev også en oppfølger som ble gitt ut bare i Danmark, Uden en trævl 2. Her figurerer blant andre aktor og statsadvokat Lauritz Dorenfeldt, i en dårlig skjult forkledning.

Det var blitt vedtatt lover som gjorde det straffbart ene og alene å ha vært medlem av Nasjonal Samling under krigen. Bjørneboe var blant dem som argumenterte mot at disse lover ble gitt tilbakevirkende kraft i strid med innarbeidet rettspraksis.

I 1968, elleve år etter at boka utkom første gang, skrev han et etterord som avsluttes slik: «Lover med tilbakevirkende kraft, dødsstraffens gjeninnførelse, «de generalpreventive hensyn», er de slagord under hvilke de store reaksjonære synspunkter ble gjeninnført i efterkrigstidens strafferettspleie her i landet.

Brev by Jens Bjørneboe

Boken vakte enorm oppsikt, og Bjørneboe ble utsatt for kritikk. Han fulgte siden opp med flere angrep på rettsvesenet. Når dagen er kommet, og timen er kommet Og du skal bli stilt opp mot muren og blø Og de som holdt av deg For lengst er gått fra deg Da skal du få se: Det er ensomt å dø. Han tilbrakte mye tid i Italia, der han blant annet skrev romanen Vinter i Bellapalma 1958 Da Bjørneboe returnerte til Norge etter noen år i utlandet, måtte han sone fengselsstraff for en dom for fyllekjøring.

Han ble mer og mer opprørt over fengselsvesenet, og skapte mye debatt om emnet. Dette ble utløsende for boken Den onde hyrde 1960 om en ungdomskriminells møte med norsk fengselsvesen. I 1965 kom skuespillet Til lykke med dagen, basert på handlingen i romanen Den onde hyrde. Bjørneboe var opptatt av scenens muligheter, og studerte dem grundig.

Han ønsket ikke å følge opp Ibsentradisjonen. Han var mer opptatt av Brecht, og av de uuttrykksmuligheter som ligger i bevisste illusjonsbrudd. Han skrev flere skuespill som Fugleelskerne og Semmelweis 1968. Det siste bygger på historisk materiale fra Wien på 1800-tallet. Stykket har den ungarsk - østerrikske legen Ignaz Semmelweis som modell, og handler om hvordan fødende kvinner blir påført barselfeber og dør fordi fødselslegene går rett fra obduksjon til fødselshjelp uten å vaske seg.

Semmelweiss oppdager årsaken til den unormalt høye dødeligheten blant kvinnene og vil innføre nye rutiner for hygiene, men blir forsøkt kneblet av de andre legene.

Jens Bjørneboe shishlov.info

Bjørneboe viker ikke tilbake for å bruke de krasseste virkemidler for å få fram sitt budskap. Bestialitetens historie[ rediger rediger kilde ] Trilogien Bestialitetens historie regnes som Bjørneboes hovedverk, og består av romanene Frihetens øyeblikk, Kruttårnet og Stillheten. Også i dag har vi romaner som tar opp klimakrise og andre politiske spørsmål, men slik jeg ser det, er dette — i motsetning til hos Bjørneboe — bøker som har en form som gjør leseren trygg: Man blir liksom værende i godstolen, mener Grue.

Les eget intervju med Grue her — Les heller Dostojevskij Skjønt, ikke alle er enige i at Bjørneboe heller får oss opp av godstolen.

Jens Bjørneboe

Ikke skriver han godt og ikke tenker han godt. Selv i sitt engasjement for de svake og mot urettferdighet står han og skygger for saken med sin kunstnerpersona. Les heller Dostojevskij, hvis du er ung nok i hodet til at det hjelper å lese noe som helst, sier litteraturviter Preben Jordal.

Saken fortsetter under bildene Jens Bjørneboe i 1961. Etter å ha sonet en dom for promillekjøring to år i forveien, brukte han sin skarpe penn til å kritisere soningsforhold og hvordan samfunnets avvikere ble behandlet. I et intervju uttalte han at han ville skrive provoserende litteratur for å få anledning til å bli buret inne igjen. Det er mars 1968 og Jens Bjørneboe takker høyesterett for gratis PR.

Jeg vet at mange gjerne trekker frem denne siden ved forfatterskapet som noe positivt, men i så fall ligger bevisbyrden hos dem. Autoritær rolle I den nye antologien skriver Tore Rem om «Bjørneboe-rollen». Her tar han også opp spørsmålet om en skikkelse som Bjørneboe har arvtagere: Mitt svar er at han eller hun ikke finnes, og at det er veldig gode grunner til det.

JENS INGVALD BJØRNEBOE Relaterte emner

Fetter av André Bjerke 1918—85 ; svigerfar til Dag Solstad 1941—. Jens Bjørneboe var en av de mest markante norske forfattere i 1950- og 1960-årene. Hans engasjerte og kristiske romaner om kontroversielle emner innbød til debatt og gav ham en stor leserkrets, samtidig som hans opprørske livsførsel og forakt for autoriteter gjorde ham til et idol for de unge, en posisjon som han langt på vei har beholdt også etter sin død. Bjørneboe vokste opp i borgerlige omgivelser. Hans far startet som trelasthandler og slo seg siden opp som skipsreder. Som elev på katedralskolen i Kristiansand utviklet Jens Bjørneboe en usedvanlig uregjerlig og opprørsk holdning til lærerne, og ble til slutt utvist fra skolen for godt.

Jens Ingvald Bjørneboe
JENS INGVALD BJØRNEBOE Kommentarer:
Forfatter om Jens ingvald bjørneboe
Lystad fra Haugesund
Les også min andre innlegg. Jeg trives fricket. Jeg har lyst rapporterer norske nyheter ujevnt.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net