Nrk Skole Hinduismen

  1. Mer om
Nrk Skole Hinduismen

Nrk Skole Hinduismen UtnyttHinduene kaller religionen SANATANA DHARMA = «den evige verdensorden Selma Ibrahim er oppvokst med muslimsk far og kristen mor. Selv tror hun ikke på noe spesielt, og lurer på hva hun går glipp av når hun ikke er religiøs Læse om Nrk Skole Hinduismen kollektionmen se også Nrk Skole Guder I Hinduismen også Nrk Skole Hinduistiske Guder - i NRK Skole · Salaby · Samling av RLE-gjenstander. Samlingen inneholder typiske rituelle og symbolske gjenstander fra de store verdensreligionene Ida Tolgensbakk (CC BY-SA 3.0) / NRK Skole

Det vil si at han nesten ble hyllet som en hinduistisk gud. Hinduer er like forskjellige som alle andre, men det er noen ting som forener de aller fleste hinduer.

Hinduene kaller sin tro for sanatana dharma, den evige lov.

Stokke sprinkelseng

Hinduer tror på gjenfødelse og på karma. Karma betyr at alle handlinger i dette livet vil få følger i det neste livet. Målet for hinduer er å slippe å bli født på ny.

NRK Skole Lærerike programmer og klipp

For hinduer er det viktig å ikke bruke vold. Ganges er den helligste elva, og Varanasi er den mest kjente av Indias sju hellige byer.

Ata treningsutstyr

Hinduer besøker disse stedene for å komme nærmere gudene. For det meste tilber de gudene hjemme, men også i templer der gudene bor. Hellige skrifter Hinduismens hellige skrifter kalles Veda-skriftene. De er skrevet på et språk som ikke brukes lenger. I Veda-skriftene står blant annet de gamle hymnene til gudene, som du leste om tidligere.

I hvert fall i voksenverden. Men Selmas prosjekt består i stor grad i å lytte til barna, og hun stiller få kritiske spørsmål. Det er kanskje også naturlig når man møter barn på deres hjemmebane og de forteller åpent og ærlig om noe av det viktigste i livet deres.

Nettsteder KRLE UNDERVISNINGSMETODER last ned gratis undervisningsopplegg

Da hugger man ikke til med argumenter og motforestillinger. De fleste barna hun møter har nok et forhold til Selma fra før, og hun gjør en svært god jobb med å nærme seg dem. Det er rørende å se hvor godt det gjør for barna at den kjente programlederen dukker opp i deres religiøse sfære og bekrefter den. Her har nok mange mye å lære av Selma. Ærlige barn NRK Supers programleder forklarer fra starten av at hun vil snakke med barn om tro, og helst ikke voksne.

Grunnen, sier hun, er at barn er mer ærlige enn voksne. Ahimsa og etiske konflikter Den mest kjente forkjemper for ahimsa i moderne tid er Mahatma Gandhi 1869—1948.

Hinduismen by anne strande

Han gjorde idealet ahimsa om til en kraftig politisk taktikk for å vinne tilhengere og bekjempe britisk kolonistyre i India. For asketer som Gandhi innebærer ahimsa også vegetarianisme.

Bruk bildet Ahimsa betyr ikke-vold. Dette idealet finner man i mange hinduistiske retninger og tekster.

https://odertal.info/map23.php

I det fjerde livsstadiet som asket, er ahimsa-idealet absolutt. Det betyr i praksis at mange asketer er vegetarianere, og forsøker å unngå all skade og vold mot både mennesker og dyr. Selv om ahimsa er et fellesetisk ideal i hinduismen, krasjer det noen ganger med egenpliktene.

Mest tydelig blir det konflikt for medlemmer av krigerklassen. Hva gjør man hvis fellesplikten om å ikke utøve vold krasjer med egenplikten om å være en god kriger? Den hellige teksten Bhagavadgita tar opp denne konflikten. Teksten beskriver hvordan Arjuna, en prins fra krigerklassen, ikke ønsker å gå til angrep på sine egne slektninger. Han blir imidlertid overbevist av guden Krishna om at den som utfører egenplikten uten egoisme og med rett innstilling, kan bli frelst.

Det oppstod samtidig konflikt mellom India og Pakistan om hvilket land grenseområdet Kashmir skulle tilhøre.

Har du lest dette? Takstmannskolen

Kashmir derimot hadde signalisert at det ønsket å være selvstendig. En FN-observatør stopper en lokal mann på hest og spør han om veien.

Nettsteder KRLE

Foto: UN photo 1955 Den utløsende årsaken til konflikten Flertallet av befolkningen i Kashmir er muslimer, men fyrsten var hindu. Planen var i august 1947 at Kashmir skulle bli selvstendig. Dette endret seg etter at en gruppe væpnede stammefolk fra det nordlige Pakistan gikk til angrep på fyrstedømmet i oktober 1947. Fyrsten reagerte på angrepet med å be India om hjelp. Den indiske regjeringen sa de ville støtte fyrsten militært, men på betingelsen av at fyrsten aksepterte indisk herredømme over Kashmir.

Fyrsten godtok kravet, og India sendte sine militærstyrker inn i Kashmir. Den pakistanske regjeringen mente at fyrsten i Kashmir ikke hadde lov til å bestemme at Kashmir uten videre skulle bli en del av India. Pakistan mente samtidig at Indias militærbruk i Kashmir ga Pakistan den samme retten og sendte derfor også militærstyrker inn i Kashmir. Dette førte til full krig mellom India og Pakistan over Kashmir. Krigen varte i to år, og krevde mellom 3000 og 5000 menneskeliv.

En mislykket fredsavtale Høsten 1948 ble det forhandlet fram en fredsavtale mellom India og Pakistan i FN-regi. Pakistan ble sittende igjen med ca. Rundt tre fjerdedeler av befolkningen i Kashmir bor i det India-kontrollerte området.

Utgangsbillett Fem minutter før timen er ferdig, får elevene en postit-lapp der de skal "tenkeskrive" på oppdrag, f. Skriv en ting du lærte i denne timen. Tegnet på at du er klar til å komme fram, er øyekontakt. Lage liten bok Etikk og moral, Anne Franks Dagbok Brette et A4-ark i fire, klippe opp i kantene, sette hull og tre en tråd gjennom. Lage forside og ulike arbeidssider etter modell fra lærerens bok eks. Nøkkelord eller tankekart Skrive nøkkelord som liste eller tankekart.

NRK SKOLE HINDUISMEN Relaterte emner

Verdensreligionene: Hinduismen Hinduismen kan sannsynligvis spores tilbake til Induskulturen for nesten 4500 år siden. Det betyr at hinduismen er blant de eldste nålevende verdensreligionene. De indoeuropeiske nomadene ropte til gudene sine i hymner, som er en lovsang. Flere av hymnene er bevarte og brukes fremdeles i hinduismen. Den eldste lovsangen heter Rigveda. Hinduismen har ingen kjent grunnlegger, slik som buddhismen og islam. En hindu kan tilbe en gud, mange guder, eller ingen guder i det hele tatt.

Nrk Skole Hinduismen
NRK SKOLE HINDUISMEN Kommentarer:
Redaktør på Nrk skole hinduismen
Nordgård fra Tønsberg
jeg liker studere dokumenter etter hvert. Les gjerne min andre nyheter. jeg er tent på digitale Kunst.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net