Bunader Fra Gudbrandsdalen

  1. Mer om
Bunader Fra Gudbrandsdalen

Bunader Fra Gudbrandsdalen BekrefteVeske og lue: Lik som bunaden i kvalitet og farge. Stakk: Stakken er brodert på rødt, grønt, svart eller blått klede. Skjorte: Bunadskjorten er i bomull eller Explore Lone T's board "Bunader fra Gudbrandsdalen" on Pinterest. See more ideas about oppland, folk costume, costumes Explore Dawn Jensen's board "Bunad - Gudbrandsdalen", followed by 154 people on Pinterest. See more ideas about oppland, folk costume Norske Bunader syr mer enn 150 typer bunader og folkedrakter fra hele Norge. Stort utvalg innen bunadsølv og annet bunadstilbehør Bunaden har utgangspunkt i en brodert silkestakk fra Aukrust i Lom, og broderiet er overført til en stakk i ull med broderi av ulike materialer

Den representerer i snitt og utførelse slutten av 1700-tallet, og sys derfor for hånd i pakt med periodens sømtradisjoner.

Sømdetaljene er av vesentlig betydning for bunadens autentisitet, og stiller spesielle krav til kompetanse. Den originale, blå stakken fra Graffer gård er fra slutten av 1700-tallet. Draktskikken på denne tiden tilsier todelt drakt, det vil si stakk med løst liv som går utenpå stakken.

Snittet på livet er derfor tatt fra et godt bevart liv som tilhører draktskatten på Graffer gård, fra samme tidsepoke. Husfliden Lillehammer har fått diplom fra bunad- og folkedraktrådet for arbeidet med denne bunaden 11 12 Liv: Livet er i svart eller blått klede og er brodert i samme stoff som stakken Veske og lue: Brodert som bunaden.

Stakk: Stakken er i svart eller blått klede og er brodert i samme stoff som livet Skjorte: Bunadskjorten er i bomull eller lin med nuppereller.

https://odertal.info/kydafopi.php

Den ble raskt populær og ble satt i produksjon. Den har ingen historisk tilknytning men blir sett på som et alternativ til en festkjole. Lundebybunaden finnes kun for kvinner og består av stakk, liv, veske og lue i sort eller blått stoff med rokokkoinspirert broderi med stiliserte blomstermotiv. I forbindelse med at en venninne fylte 50 år så tegnet han en bunad til henne.

Gudbrandsdal Kvinnebunad A Larsen Husflid AS

På denne tiden var broderte bunader svært på moten og mange ønsket seg lik i årene som fulgte. Den originale bunaden lages i blått eller svart klede.

Les også: Hardangerbunad

Den er også en populær bunad til barn. Navnet har den fått fra ordet rånd som betyr stripe. Stakketøyet er i stripete toskaft verkenstoff, dvs. Mønsteret varierer ut fra lokale tradisjoner, og ofte hadde hver gård sitt spesielle mønster.

Stakken og livet er montert sammen på denne bunaden. Man har bare én sjanse til å klippe riktig, hvis ikke blir stoffet ødelagt. Derfor er det viktig å være nøyaktig. Det meste av stoffet er forøvrig også produsert lokalt, det kommer fra Gudbrandsdalens Ullvarefabrikk. De fem damene har fordelt oppgavene seg i mellom, slik at noen har blitt spesialister på herrebunad, andre på kvinnebunad.

Men alle fem kan gjøre alle oppgavene, slik at det ikke går ut over fleksibiliteten på avdelingen. Og det er slett ikke bare ferdige bunader damene på systua på Husfliden formidler.

De selger også materialpakker for dem som vil prøve seg på egen hånd.

Ostefat bilder

Og hvis du skulle ønske å sy selv, men blir stående fast, er ikke hjelpen langt unna. Vi har gjort dette i mange år og kan hjelpe folk ut av de fleste kniper. Ska-perne bak disse bunadene hadde tatt utgangspunkt i broderte draktdeler fra omradet og omformet dem til bruk på en livkjole med utgangspunkt i de tradi-sjonelle livkjolene i Gudbrandsdalen.

Slikble ogsa Grafferbunaden til. Den har utgangspunkt i en brodert stakk fra garden Graffer i Lorn. Stakken er anta-gelig fra slutten av 1700-tallet, og ble da brukt sammen med et lost skjoteliv eller ei trøye. Sa har den pa et eller annet tidspunkt blitt omformet til a passe sammen med en yngre type liv.

Det var denne yngre draktskikken med sammensydd liv og stakk som ble utgangspunktet for Grafferbunadens utforming.

Bunader fra Gudbrandsdalen med røtter i folkedraktene

Mange stakker og liv fra slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet ble sydd om da den nye skikken med livkjole fikk fotfeste i Nord-Gud-brandsdalen rundt 1830. Den lokale betegnelsen ble snorlivskjol etter de eldre snorelivene, men sam­mensydd med stakken fikk de skjulte hekter i ste-det for snoring. Flere gamle stakker ble gjenbrukt pa denne maten, men det ble også vevd nye stoff til livkjoler. Bunaden er i svart eller blått toskafta bunadty eller klede.

For flere av bunadene kan du velge mellom mange ulike stoffer med ulik farge og mønstring. Vi oppfordrer deg til å komme innom en av våre butikker for veiledning. Jeg var også imot fantasibunader og følte at det burde være noen regler for hva man kunne gjøre. I dag syns jeg det er flott hvis noen lager seg en bunad eller drakt, det spiller jo ingen rolle. Det viktigste er at man føler seg fin. Jeg syns derimot tilbehør er viktig å tenke på når det kommer til bunaden.

Man skal ikke bruke tilbehør som ikke er ment til bunaden og ikke bruke feks hvite joggesko. I de kopierte bott-huvene er det bruk stry til vattering. Disse to draktene er tydelig motepåvirket, den første fra rokokkomoten med mye vidde over hoftene både på trøye og skjørt.

I tillegg er ermene trekvart lange. De blå silketrøyene og den røde i everlasting har flere detaljer fra den etterfølgende perioden, nemlig louise seize.

Gudbrandsdalsbunad herre

De har bakovertrukket vidde, smalere ryggstykker i livet, hevet livlinje og ermer som går ned til håndleddet. Utover mot 1830, blir liv og skjørt sydd sammen og vi får det som i Gudbrandsdalen blir kalt «livkjol» eller «snørlivs-kjol».

Til å begynne med var livene korte, og rakk bare til rett under bysten, og ryggstykkene var smale nederst. Hals- og ermringninger var store og selene smale.

Bunad og bunadbruk

Disse første livkjolene kunne ha et empirelignende uttrykk. Sømmen var stort sett gjort på samme måte som de tidligere trøyene og livene. De var sydd sammen med spilesøm, hadde stikninger rundt hals, ermeåpning og i forkant. Senere ble livene sidere, de smale ryggstykkene og selene ble bredere og når symaskinen kom ble stikningen rundt kantene sydd med maskin.

Gudbrandsdølen Dagningen

Selv om maskinen ble tatt i bruk ble livene fortsatt sydd sammen med spilesøm, og det var først senere at hele livet ble sydd med maskin. Livene kunne være av silke, ull, bomull og fløyel. Stoffene kunne være lokalt produsert eller sydd av importerte stoffer.

BUNADER FRA GUDBRANDSDALEN Relaterte emner

Våre bunader Bunader med tradisjon og kvalitet Vi syr bunader som varer i generasjoner. Vi bruker kun stoffer av ypperste kvalitet og gjør vårt beste for å levere ferdig bunad av førsteklasses kvalitet. De ansatte på våre systuer på Gjøvik og Lillehammer har lang erfaring, og de fleste er utdannet bunadtilvirkere. Vi har kunnskap om historie, tradisjon og ikke minst tilpasning til hver enkelt. En bunad skal vare lenge. Vi sørger for at en ny bunad kan syes om i etterkant dersom det er nødvendig.

Bunader Fra Gudbrandsdalen
BUNADER FRA GUDBRANDSDALEN Kommentarer:
Forfatter om Bunader fra gudbrandsdalen
Matre fra Hermansverk
Bla gjennom min andre innlegg. Jeg trives Malbuch. jeg liker dele interessante nyheter sulten.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net