Same Drakt

  1. Mer om
Same Drakt

Same Drakt ForenkletSamedrakt, samekofte eller bare kofte er norske navn på den samiske folkedrakten. På nordsamisk kalles den gákti, på sørsamisk gåptoe eller gapta og på lulesamisk gáppte. Kofta regnes som et viktig uttrykk for samisk kultur og identitet Samedrakt er tradisjonell samisk klesdrakt. Den var laget av det materialet man hadde tilgang til, det vil i første rekke si skinn og senere Samedrakt, samekofte eller bare kofte er norske navn på den samiske folkedrakten. På nordsamisk kalles den gákti, på sørsamisk gåptoe eller gapta og p Den er fargerik og svært iøynefallende. Den tradisjonelle samiske mannsluen hadde mår- eller oterskinn nederst og en firkantet luepose som var fylt med dun Salg av «samedrakt» i nettbutikker vekker debatt på sosiale medier

Det er det verste tilfellet av kulturell appropriasjon jeg noen gang har sett! Les også: Joika inngikk samarbeid med tise — får massiv kritikk — Samisk kultur utnyttes Opplyser og aktivist Ina Omma fra Skellefteå i Sverige ber Kerstin Påve om å ta innover seg kritikken og gå bort fra forretningsplanen.

Foto: Privat — Jeg føler en slags maktløshet, fordi samisk kultur utnyttes, sier Omma.

https://lndc.us/1934-2.php

Bunad: Klesdrakt som i større eller mindre grad er ei gjenopptaking av lokale folkedrakttradisjonar. Rekonstruksjon: Eit rekonstruksjonsarbeid inneber ei systematisk gransking av draktskikken frå eit visst område og deretter nøyaktig kopiering av ein drakttype frå same stad, og frå ein viss tidsperiode.

Skilnaden på folkedrakter og bunader ligg mellom anna i bruken. Folkedraktene var brukaren sine vanlege klede med graderingar frå høgtidsklede til kvardagsklede. Skallebåndene er også forskjellige for hverdag og fest. Opprinnelig ble koftene sydd i skinn, men i nyere tid har man brukt hjemmevevd eller industriprodusert stoff.

I dag brukes klede ullstoff, men koftene kan også syes i bomull og silke. Det er moren hennes som har valgt ut elementene: Den samiske, ringene som henger rundt er garnringer, mens en person kaster et garn over bord. Følelsen av å ikke tilhøre en kultur nok har satt seg etter å blant annet observert ulike nettforumer som problematiserer identitetsdefinisjonen: Kan man være same uten å praktisere språket?

Fjerner fra kostyme

Da Hegna publiserte et bilde av seg selv på Instagram iført egen kofte på samenes nasjonaldag for to år siden, tikket det inn en melding i innboksen. En bekjent, som også hadde samiske røtter, spurte «er du same?

Det hele blir litt komplisert å forklare. Verdig nok for å representere kulturen? Samtidig er dette stort sett mine følelser. Hegna var en liten stund usikker på om hun ville takke ja til intervjuet med P3.

Kontoen styres av Jamal Sheik. Innlegget har vakt mye engasjement på plattformen de siste dagene og også blitt delt på Facebook. Posten viser den samiske kofta, gákti, i salg i en norsk nettbutikk for kostymer.

Pizzarestaurant oslo

I innlegget tas det til orde for at den samiske nasjonaldrakten ikke har noe i en kostymebutikk å gjøre. I kommentarfeltet skriver blant andre Ronja Vara Sannerud, som er engasjert i tematikken og medlem av den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh, at gákti er en viktig kulturmarkør for den samiske befolkningen.

traduire de

Noen folk kunne også forutsi ulike ting ved å studere visse deler av kofta, for eksempel hvis koftekanten hadde snudd seg og var skakk så betød det at dette mennesket bar på en løgn. Disse eksemplene kan jo sees på som gammel overtro, men de hadde også etiske, estetiske oppdragende funksjon på barn, for å lære barna å kle ordentlig på seg. Kofta er kommunikasjonsverktøy også slik at det viser tilhørighet til ei etnisk gruppe og identitet.

Mange samer mistet sin samiske identitet på grunn av hard fornorskning [4], som startet på 1800-tallet. For å unngå forakt og sterk diskriminering valgte mange samer å oppdra sine barn som nordmenn og som norskspråklige, slik at barna skulle få det lettere i framtiden uten noe slags bånd og tilknytning til samiskhet. I dag er det vanlig at samer som har mistet sin samiske identitet og kultur savner det og tar det igjen tilbake.

Samisk politiker i samekofte nektet adgang i Bergen

Det kan de gjøre for eksempel ved å sy en kofte til seg selv eller gjennom å lære seg samisk språk. Det område den samiske befolkningen bor i.

Det ble etter hvert forbudt å snakke samisk og stadig flere samer begynte å bruke norske klær. Fornorskningen rammet samene hardt, fordi de levde liv i forakt og skam. Kilder: Åajel-saemien gapta, gåptoe — sørsamekofta.

Fergeruter solavågen festøya 2019

Konfirmanten og gudmor i tradisjonell Guovdageaidnu-drakt. Drakten kalles gákti på nordsamisk. Gudfar har sørsamisk drakt fra Nord-Trøndelag.

SAME DRAKT Relaterte emner

Mannskoften er kortere enn kvinnekoften. Luene er svært forskjellige for menn og kvinner. Det samme er skallebåndene på skallene i de områdene der disse blir brukt. Skallebåndene er også forskjellige for hverdag og fest. Opprinnelig ble koftene sydd i skinn, men i nyere tid har man brukt hjemmevevd eller industriprodusert stoff. I dag brukes klede ullstoff, men koftene kan også syes i bomull og silke.

SAME DRAKT Kommentarer:
Rapportert den Same drakt
Grande fra Moss
Jeg nyter lese romaner skrek. Vennligst sjekk min andre nyheter. Jeg elsker absolutt Freestyle-Fußball.
INTERESSANTE NYHETER
Kalender
MoTuWeThFrStSu
booked.net